De ambachtelijke schoonheid van de Nieuwe Haagse School

17 juni 2019 9:40
Iets meer dan een eeuw geleden laat de stoere en expressieve bouw- en interieurstijl Nieuwe Haagse School zich voor het eerst in het Haagse stadsbeeld zien. De stijl is anno 2019 nog steeds relevant én ruim vertegenwoordigd bij Art Deco Webwinkel. Maar hoe is de stijl ontstaan?

Een nieuwe woonvorm

Een stukje geschiedenis: in 1920 werd de term Nieuwe Haagse School voor het eerst genoemd door architect C.J. Blaauw. Niet in positieve zin overigens. Blaauw, zelf een Amsterdamse School-architect, vindt de laatste ontwikkelingen in de moderne architectuur maar niets. ‘Typisch Haags’, zo laat de ontwerper van het Schip van Blaauw zich ontvallen. Maar daar denkt - gelukkig- niet iedereen zo over. Door onder meer architecten Jan Wils en W. Verschoor wordt rond 1920 een woonvorm ontwikkeld die doet denken aan Amerikaanse woonhotels. Dit slaat aan bij rijke Hagenaars die op zoek zijn naar een moderne woning. De stijl bloeit op tussen 1925 en 1940 en brengt eenheid in het straatbeeld.

Overstekende daken en kubistische vormen

In de Haagse Nieuwe School is veel symmetrie te zien. Overstekende daken, rechte en kubistische vormen en het gebruik van erkers, schoorstenen, luifels en terrassen is opvallend. Wie denkt “Dat klinkt bekend”, heeft een punt: de Haagse stijl heeft veel invloeden van het rationalisme van Berlage, de arts-and-craftsbeweging en De Stijl. De Nieuwe Haagse School is luxer dan de Amsterdamse School stijl, maar heeft een strenge en strakke belijning. De wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright heeft veel invloed gehad op de stijl. Door zijn ontwerpen en glaskunst, maar ook door zijn invloed op belangrijke Nieuwe Haagse Stijl-architecten zoals Co Brandes, W.M. Dudok, Jan Wils en Hendrik Wouda.

Haagse School bij Art Deco Webwinkel

Van een woonkleed tot fonkelende en geometrische hanglampen in Frank Lloyd Wright-stijl: ook in het interieur is de Nieuwe Haagse School bijzonder goed toe te passen. De strakke lijnen en symmetrische vormen geven een stoere Art Deco touch aan elke woonstijl. Kijk bijvoorbeeld naar de markante Haagse School staande lamp, meubelstof Gestreept en de Art Deco Vitrinekast Kubisch.

Meer lezen over de Nieuwe Haagse School? Het boek W.M. Dudok -met prachtige pagina’s in kleur- geeft een bijzonder tijdsbeeld en laat de werken van de architect van het Raadhuis in Hilversum zien.

V.l.n.r. Tiffany Hanglamp Geometric, Boek W.M. Dudok, Tiffany Hanglamp Frank Lloyd Wright, Art Deco Vitrinekast Kubisch 1 Deurs.

 

Collage Nieuwe Haagse School