Over Art Deco

Kunst op de deel

Historische boerderijen krijgen soms een verrassend mooie nieuwe bestemming. Dat kan zeker gezegd worden van "De blauwe Deel" aan het Hoogeind 36 in Leerdam. Waar vroeger de koeien stonden, is nu een sfeervolle expositieruimte ingericht voor exclusieve meubelen, handgevormd keramiek, unica- en gebruiksglas, verlichting, schilderijen, sieraden, sculpturen, zilver, edeltin, boeken, wand- en raamdecoraties en andere bijzondere voorwerpen. De collectie is gebaseerd op de periode van de Art Nouveau en Art Deco en vloeit door naar de Fifties.


Art Nouveau

In de bovengenoemde ambiance omgeven door fluitekruid en andere inheemse planten past kunst uit de Art Nouveau uitstekend. Deze nieuwe beweging ontstond rond 1880 als reactie op het Historisme. Historische motieven (Romaanse, Gotische, Barokke) werden zeker vanaf de IndustriĆ«le revolutie klakkeloos opnieuw geĆÆmiteerd en samengevoegd in het interieur. De Art Nouveau kunstenaars verwierpen deze rijkelijk geproduceerde "krullenkitsch" en zochten naar een nieuwe originele stijl, met voorkeur voor het oude ambachtsvak.

Er ontstonden twee varianten.

De vertegenwoordigers van de Curvilineaire of Versierende Art Nouveau kozen de natuur als belangrijkste inspiratiebron, met sierlijke golvende lijnen van plant- en diermotieven en ook melancholieke vrouwfiguren als uitgangspunt.

De designers van de Geometrische Art Nouveau richtten zich meer op strakke lijnen en wiskundige motieven.

Zo is in Europa de kunstuiting in ieder land onder een andere naam bekend; Het Spaanse Modernismo, de Duitse Jugendstil, de Oostenrijkse Sezession, de Engelse Modern Style, De Italiaanse Stile Liberty en de Nederlandse Nieuwe Kunst. Beroemde namen in Nederland zijn: Jan Toorop, Hendrik Berlage, Chris van der Hoef, Lion Cachet.

De eerste wereldoorlog maakte een abrupt einde aan deze eigenzinnige kunstuiting.

Art Deco

De naam Art Deco is een afkorting van de naam van de in 1925 in Parijs gehouden internationale tentoonstelling "L'Exposition Internationale des Arts Decoratifs et IndustriĆ«ls Modernes", waar de nieuwe vormentaal voor het eerst aan een internationaal publiek werd getoond. De stijl ontstond na de Eerste Wereldoorlog in Parijs, maar is bijna universeel toegepast, zowel in de meeste Europese landen als in de Verenigde Staten. Het toepassen van monumentale geometrische vormen, geĆÆnspireerd door de Afrikaanse volkskunst en als logisch gevolg van de Geometrische Art Nouveau, is een van de belangrijkste kenmerken van de Art Deco.

De Nederlandse versie van de Art Deco heeft een eigen geschiedenis.
In 1910 ontstond de Amsterdamse School, een expressionistische, versierende, grillige en kleurig vormgegeven stijl, die ook in het buitenland grote faam verwierf. Het Tuschinski-theater in Amsterdam is een mooi voorbeeld.
De Haagse School vertegenwoordigde de zakelijke, sobere functioneel gerichte vormgeving met zuiver horizontale en verticale belijning. Een bekend ontwerper binnen deze stijl was Hendrik Wouda.

In 1917 ontstond de Stijl. De nieuwe beelding was gebaseerd op een zo groot mogelijke eenvoud en abstractie vaak met gebruik van de primaire kleuren, met Piet Mondriaan als grondlegger. Zo was de basis gelegd voor de Nieuwe Zakelijkheid, die met het gebruik van moderne materialen en machines een groter publiek beoogde. Vooral de Gispen Verlichting en stoelen werden een begrip.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de Art Deco periode.
Na de oorlog - tijdens de wederopbouw - ontstonden minder ambachtelijke strakke "snelle" modellen, gebaseerd op de Art Deco vormen. Zo was een nieuwe stijl geboren, genaamd de Fifties.

Benieuwd naar onze interieurprojecten? Kijk hier voor een overzicht van onze referenties.

Art Deco Plafonniere

Grande Jugendstil Broche Incredible

Jugendstil Kussen De Verwachting Licht