Glaskunst van Frank Lloyd Wright (1867-1959)

21 oktober 2016 12:20
Frank Lloyd Wright (1867-1959) wordt gezien als een van de meest invloedrijke architecten aller tijden. Hij ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook meer dan 4000 glas-in-lood panelen en lampen.

Geometrisch lijnenspel

De glas-in-lood of Tiffany panelen harmonieerden schitterend met zijn geometrische bouwstijl. Wrights architectuur wordt onder het modernisme geschaard en het was zijn individuele, karakteristieke stijl die hem een pionier van de moderne bouwkunst maakte. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de horizontale lijnen, een open plattegrond, abstracte kubistische vormen en later ook cirkelvormen. In zijn glas-in-lood kunstwerken is dit fascinerende geometrische lijnenspel direct te herkennen. De zogenaamde ‘prairiestijl’ wordt vaak in een adem met Wright genoemd. Deze stijl wordt gekenmerkt door de praktische compositie en de samenhang tussen het huis en de omgeving. Voor Wright was het belangrijk dat een gebouw als het ware opging in het landschap.

Inspiratiebronnen

Hoewel Wright geheimzinnig bleef over zijn inspiratiebronnen en hiermee zijn eigen, vernieuwende stijl wilde benadrukken blijkt dat de architect tijdens zijn verblijf in Europa geïnspireerd raakte door de Wiener Secession en de Arts-and-craftsbeweging. Deze invloed is terug te zien in het hoogwaardige ambachtswerk en de natuurgetrouwe kleuren in zijn exterieurs en interieurs. Ook werd Wright tijdens zijn reis naar Japan beïnvloed door traditionele Japanse architectuur, vermoedelijk door de helderheid, consistentie en balans tussen gebouw en natuur. In de Frank Lloyd Wright Tiffany lantaarns is deze authentieke Japanse stijl in te herkennen. Deze lantaarns zijn bij Art Deco Webwinkel verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met details van groen glas en groen/oranje glas.

Tiffany toepassing

Wright ontwierp glas-in-lood ontwerpen voor deuren, ramen, dakramen, verlichte plafondpanelen, lampen en wandpanelen. Hij gebruikte transparant gekleurd, iriserend en helder glas. U kunt zich voorstellen dat het effect van het daglicht dat door het gekleurde glas naar binnen scheen in de natuurlijke omgeving van het huis magnifiek was. Verlichting zorgde tevens ’s avonds en op betrokken dagen voor een subliem effect.  De geometrische Tiffany collectie van Art Deco Webwinkel is het ultieme eerbetoon aan misschien wel de grootste architect aller tijden. De collectie omvat panelen en verlichting, geïnspireerd op de mooiste glas-in-lood ontwerpen van Frank Lloyd Wright. Wanneer u het werk van Wright in een boek doorbladert of misschien zelfs zijn gebouwen bezoekt zal u direct zijn werk invloed herkennen in de Tiffany lampen en decoraties van Art Deco Webwinkel. Wie de karakteristieke stijl van Wright in het interieur wil doorvoeren kan naar hartenlust winkelen in onze webwinkel:

Bovenste rij: Frank Lloyd Wright Tiffany Paneel, Tafellamp Tiffany Grand Mathematic, Tiffany Hanglamp Frank Lloyd Wright 

Middelste rij: Tiffany Hanglamp Geometric, interieur Little House van F.L. Wright, Tiffany Tafellamp Geometric

Onderste rij: Tiffany Vloerlamp Rising Sun, Tiffany Windlicht Facet, Tiffany Raampanelen Mathematic

Collage Frank Lloyd Wright