Biografieën kunstenaars sculpturen

Austin was een Amerikaans bedrijf dat wereldberoemd werd met het vervaardigen van sculpturen. Inmiddels bestaat Austin niet meer, maar de sculpturen zijn nog steeds gewild en inmiddels verworden tot ware collector’s items.

Aubrey Beardsley (1872 - 1898) was een Engelse illustrator en schrijver. Zijn werk wordt gerekend tot de stroming van de Jugendstil of Art nouveau. Binnen de Art Nouveau was Beardsley een van de meest controversiële kunstenaars. Geïnspireerd door de Japanse shunga, Japanse erotische kunst, maakte Beardsley donkere, erotische illustraties. Daarnaast maakte hij illustraties voor boeken, tijdschriften en de tekstuitgave van het toneelstuk Salomé van Oscar Wilde (1854-1900) in 1894.

M.C. Escher (1898-1972) is wereldberoemd geworden met lithografieën, houtsneden en houtgravures waarin vaak onmogelijke, geometrische constructies worden verbeeld. Naar Eschers kunstwerken zijn even adembenemende sculpturen vervaardigd.  Escher koos in zijn kunstwerken vaak voor dierfiguren, waaronder reptielen, vlinders, vogels en vissen. Bijzonder was dat bij sommige kunstwerken de figuren transformeerden, zodat men er bijvoorbeeld zowel vogels als vissen in kon zien.

Goebel is een vooraanstaand bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van porselein en keramiek. Goebel bestaat sinds 1871 en heeft sindsdien niets verloren aan vakmanschap en expertise. Tot op de dag van vandaag staat de combinatie tussen handwerk en kunst voorop. Omdat de sculpturen met de hand worden vervaardigd is elk beeld uniek. Het handelsmerk met het kroontje garandeert vakmanschap en artistieke interpretatie van de bovenste plank.

Lluis Jorda is een beeldend kunstenaar, geboren in Barcelona. Jorda volgde een kunstopleiding aan de kunstacademie in Barcelona. Tevens volgde hij kunstvakken in Genève en exposeerde hij onder meer in Amsterdam. Zijn figuratieve sculpturen worden gekarakteriseerd door romantiek en emoties met de vrouw als belangrijkste inspiratiebron. De beeldhouwwerken van Jorda zijn te herkennen aan de natuurlijke en evenwichtige vormen en eigentijdse stijl. Op kunstzinnige wijze verkrijgen de sculpturen een warm brons patin en door een oxidatie procedé mysterieuze groenachtige tinten. Lluis Jorda is uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de wereld van de moderne beeldhouwkunst.

Gustav Klimt (1862-1918) was een Oostenrijkse schilder en een van de meeste prominente leden van de Wiener Secession, de Weense Jugendstilbeweging. Naar verschillende wereldberoemde kunstwerken van Klimt zijn een aantal schitterende sculpturen vervaardigd. In de kunstwerken van Klimt keren symboliek, erotiek, decoratieve verfijning en gestileerde kleurvakken steeds terug. De vrouw was voor Klimt zijn belangrijkste onderwerp. Hij schilderde haar kwetsbaar, liefdevol en soms ongenaakbaar. De Klimt sculpturen zijn een ode aan Klimt en zijn liefde voor de vrouw.

Amedeo Modigliani (1884-1920) was een Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer. Zijn expressionistische  kunstwerken zijn herkenbaar aan de langgerekte portretten en lichamen van voornamelijk vrouwen, in warme tinten. Naar enkele van zijn kunstwerken zijn bijzonder mooie sculpturen vervaardigd. Modigliani gebruikte de kariatide meermaals als onderwerp voor zijn kunstwerken. Hieruit blijkt duidelijk dat Modigliani geïnspireerd werd door Afrikaanse en Oceanische kunst.  Modigliani wordt beschouwd als een van de grotere kunstenaars van de 20e eeuw.

Piet Mondriaan (1872-1944) was een Nederlandse kunstschilder die wereldberoemd werd met zijn abstracte en non-figuratieve kunstwerken in primaire kleuren. Mondriaan was een belangrijk lid van De Stijl, een kunstenaarsbeweging die streefde naar een radicale hervorming van de kunst door beperkt kleurgebruik en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Zijn herkenbare kunstwerken (rechte lijnen, asymmetrie, primaire kleuren en duidelijke vlakverdeling) zijn op creatieve wijze gebruikt binnen de toegepaste kunst: van modecreaties tot sculpturen.

François Pompon (1855-1933) was een Franse beeldhouwer. Pompon werd bekend door zijn sculpturen van dieren. Kenmerkend voor Pompon zijn de vereenvoudiging van de vormen en gepolijste oppervlakken. Hierdoor passen zijn beelden heel goed binnen de Art Deco stijl. In 1890 trad hij in dienst bij Auguste Rodin (1840-1917) als hoofd van diens atelier. Vanaf 1905 besloot hij uitsluitend dieren als onderwerp van zijn beelden te kiezen. Zijn “Ours Blanc”, Ijsbeer, is misschien wel het meeste representatieve beeld voor de stijl van Pompon.

Egon Schiele (1890 - 1918) was een Oostenrijkse, expressionistische kunstschilder. In zijn tekeningen en schilderijen beeldde hij voornamelijk mensen af, die door Schiele vaak erotisch werden afgebeeld. Niet zelden werden de doeken, waarvoor soms erg jonge meisjes model stonden, als aanstootgevend gezien. De uitgesproken en nadrukkelijke lijnen waarmee Schiele zijn onderwerpen schilderde geven de kunstwerken soms een hard en vreemd karakter. Schiele was sterk geïnspireerd door Gustav Klimt, hoewel hun stijlen in grote mate verschillen. Zo is het werk van Klimt meer kleurrijk en dat van Schiele meer ingetogen.

WMF (Württembergische Metallwarenfabrik AG) is een Duitse fabriek die vandaag de dag tafelwaren produceert. In 1853 werd het bedrijf opgericht, in eerste instantie als metaal reparatiewerkplaats. Rond 1900 groeide WMF uit tot de grootste producent en exporteur van huishoudelijke metaalwaren, voornamelijk in Jugendstil of Art Nouveau stijl.  De fabriek kreeg grote bekendheid door de aanstelling van beeldhouwer en ontwerper Albert Mayer als directeur van de WMF Art Studio tussen 1884 en 1914. In 1905 nam WMF het bedrijf Orivit AG over, dat bekend stond om zijn Jugendstil tin. In deze periode werden onder meer sculpturale tinnen kandelaren in de vorm van gracieuze Art Nouveau dames, schaaltjes en dienbladen vervaardigd.

Lluis Jorda - Tederheid
Klimt - De Kus
WMF - Fleurey Jugendstil Presenteerschaal
Francois Pompon - Petit Chouette