De mooiste Art Nouveau pleinen van Frankrijk in Nancy

4 november 2019 15:00
Pleinen die zo beeldig zijn dat ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, musea vol bewonderenswaardige kunst en een snoepwinkel om hongerig van te worden. In de Franse stad Nancy, gelegen onder Luxemburg, vind je het allemaal. Lees mee om meer te weten te komen over deze stad vol Art Nouveau en Art Deco invloeden.

Museumtip: Musée de l’École de Nancy

Art Nouveau-liefhebbers mogen dit museum niet missen. Niet alleen de kunst die er hangt is oogstrelend, de hele sfeer die het Musée de l’École de Nancy uitstraalt, is de moeite waard. Je vindt er ornamenten, meubels en kunstwerken in de Art Nouveau-stijl, met zweepslagen, sierlijke patronen en veel invloeden uit de natuur. Naast kunst van Gallé en Prouvé is er werk te zien van Jean Daum, die in 1878 het bekende kristalhuis Daum oprichtte in de stad.

Eén van de zalen van het Musée de l'Ecole de Nancy. Foto: Flickr  Texture aux Ombrelles, 1900. ©Art Deco Webwinkel.

Villa Majorelle 

Wie met (klein)kinderen naar Nancy afreist, mag het snoepwinkeltje Lefévre-Lemoine zeker niet missen. De winkel is gevestigd in een prachtig en markant pand en heeft een enorm assortiment aan lekkernijen, waaronder de kenmerkende bergamotsnoepjes. In Nancy zijn daarnaast veel bijzondere panden te vinden. Eén daarvan is Villa Majorelle (zie foto), gebouwd in 1859-1926. Met de gebrandschilderde ramen in prachtige vormen, torens en sierlijke balustrades is het een echt sprookjeshuis. 

Villa Majorelle.

Openluchtmuseum Place Stanislas  

Geen fan van musea, maar wel in voor een dosis kunst? Het beroemde plein Place Stanislas, midden in de historische binnenstad, is met al het moois dat er te zien is bijna een openluchtmuseum. Van sculpturen tot fonteinen - stuk voor stuk classicistische oogappels. Het plein is vernoemd naar de opdrachtgever van de bouw in de 18e eeuw, Stanislas Leszczynski. Emmanuel Héré ontwierp het plein.

Place Stanislas

Onbegrijpelijk maar waar: na de Tweede Wereldoorlog werd het plein lange tijd als parkeerterrein gebruikt. Op de hoogtijdagen stonden er zo’n 600 auto’s geparkeerd. In 1983 werd –gelukkig- een parkeerverbod ingevoerd. Het plein kon weer in volle glorie stralen! Samen met het aangrenzende Place de la Carrière en Place d’Alliance staat Place Stanislas op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Eén van de ingangen van het Place Stanislas.

Nancy bij Art Deco Webwinkel

Zin om de sfeer van de stad te proeven? Maak dan een afspraak om onze showroom te bezoeken. Art Deco Webwinkel is hét adres voor Art Nouveau en toegepaste kunst. In onze webshop zijn verschillende producten te vinden met een vleug Nancy. Kijk bijvoorbeeld naar de glaswerken van Gallé en Daum, de Art Nouveau Vitrinekast Sier of één van de andere verlichting- en decoratieartikelen. 

 Hanglamp PergolaVaas Avondzon