Vakmanschap terug te zien in tapijten

19 februari 2013 9:26
Een nieuw huis of toe aan een opvallende verandering in het interieur? Kies dan voor een schitterend handgeknoopt tapijt van Art Deco Webwinkel. Met een breed scala aan patronen en kleuren is er voor elke stijl en elke ruimte een oogverblindend carpet verkrijgbaar.

Patronen en kleuren

Een kleurrijk geometrisch patroon in Amsterdamse School stijl, een beroemd motief van de Wiener WerkstÀtte of een dromerig Jugendstil patroon in natuurlijke kleuren: dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die Art Deco Webwinkel biedt om een vloerkleed naar wens te personaliseren. Er is ruime keuze uit de meest prachtige patronen en bovendien is er keuze uit maar liefst 300 tinten. Een uniek handgeknoopt of handgetuft tapijt geeft het interieur karakter en zorgt voor sfeer en warmte.

Vervaardiging met de hand

Voordat het tapijt zijn intrede doet in het interieur gaat er een zeer intensief vervaardigingsproces aan vooraf. Samen met een vakkundig designteam van Art Deco Webwinkel wordt een ontwerp gemaakt, waarbij een keuze wordt gemaakt voor een patroon, de tinten en het formaat. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar de knoperij in Nepal, waar een knoopgrafiek wordt gemaakt. Aan de hand van de knoopgrafiek wordt de benodigde wol en/of zijde geverfd, waarna op het knoopraam met gemiddeld 150.000 knopen per m2 het tapijt met de hand wordt geknoopt. Na het knopen wordt het tapijt gewassen voor een goede hechting van de polen. Tot slot wordt het tapijt gefinished: de patronen worden nauwkeurig uitgeknipt, de juiste poolhoogte wordt gerealiseerd en de randen worden afgewerkt. Gezien dit alles met de hand wordt gedaan is het vervaardigen van het tapijt een zeer intensief proces. Het resultaat mag er dan ook zijn: een magnifiek handgeknoopt tapijt dat met aandacht en vakmanschap is gemaakt. 

Onderhoud

Na de productie in Nepal, die circa 3 maanden duurt, kan het tapijt in gebruik worden genomen. Hierbij is het belangrijk goed te weten hoe het tapijt het beste onderhouden kan worden. Art Deco Webwinkel levert altijd een gratis ondertapijt bij het tapijt. Dit voorkomt schuiven en beschermt het tapijt aan de onderzijde. Bij vlekken is het zaak overtollig vocht met een lepel weg te scheppen en vervolgens met een vochtige (lauwwarme) theedoek de vlek te deppen totdat deze verdwijnt. Absoluut niet wrijven, want hierdoor wordt het vuil verder in de pool gedrukt. Tot slot droogdeppen met een schone theedoek. Over het algemeen vraagt een tapijt weinig onderhoud. Regelmatig stofzuigen is voldoende. Toch kan een tapijt beschadigd raken door gebruik, bijvoorbeeld door een brandgaatje van een sigaret. Het is dan fijn om te weten dat het mogelijk is het tapijt te laten repareren.

Care & Fair

Niet zelden roept het arbeidsintensieve proces van het tapijtknopen een belangrijke vraag op, namelijk: is er sprake van kinderarbeid? Dit is absoluut niet het geval. De tapijtleverancier waar Art Deco Webwinkel mee samenwerkt is nauw betrokken bij de organisatie Care & Fair, die zich onder meer in Nepal inzet tegen kinderarbeid bij de productie van tapijten. Door middel van financiële steun worden scholen en klinieken gebouwd om de situatie van tapijtknopers, hun familieleden en omwonenden te verbeteren.

Kijk voor de schitterende collectie tapijten bij Tapijten onder Woonaccessoires.Â