De Stijl

24 april 2014 12:09
De Stijl was een Nederlandse kunstbeweging tussen 1917-1931 rondom tijdschrift ‚ÄėDe Stijl‚Äô, opgericht door Theo van Doesburg. De leden streefden naar een zuiver ontwerp middels eenvoud, abstractie en primair kleurgebruik. Bekende kunstenaars van De Stijlbeweging waren o.a. Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en J.J.P. Oud.

Architectuur

In Nederland heeft onder meer Gerrit Rietveld (1888-1964) de idee√ęn van De Stijlbeweging tot uiting weten te brengen middels architectuur. Het Rietveld Schr√∂derhuis in Utrecht is misschien wel het meest bekende ontwerp van Rietveld. Dit huis is volgens de idee√ęn van kunstbeweging De Stijl uitgevoerd in 1923-1924, te herkennen aan de primaire kleuren, de geometrische vormen (horizontale en verticale elementen), functionaliteit en het transparante karakter waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Het bijzondere bouwwerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit huis hangt ook de wereldberoemde¬†Gerrit Rietveld Hanglamp. In het boek Art Deco Architectuur in de Waarden is Het Huis van Zessen te zien. Deze blokwoning aan de dijk in Alblasserdam is ontworpen door de beroemde stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Theo van Doesburg (1883-1931) bepaalde het kleurschema voor de binnen- en buitenkant, waarna het huis in 1923 werd gebouwd. De gevel toont typische De Stijl kenmerken, zoals het primaire kleurgebruik van rood, blauw en geel in combinatie met neutrale tinten grijs, zwart en wit. Ook het kubistische karakter, het platte dak en gebrek aan versieringen dragen de principes van De Stijl uit. Deze architectonische parel is te bezoeken. Kijk hiervoor op www.huisvanzessenalblasserdam.nl. Nog meer lezen over toparchitectuur in Nederland? Kijk dan eens naar het boek Nederlandse Architectuur in 250 topstukken. ¬†

Rietveld Schröderhuis  Huis van Zessen

Foto: Wikipedia                                                                          Foto: www.huisvanzessen.nl 

Toegepaste kunst

Hoe kun je de idee√ęn en principes van De Stijl vertalen naar het interieur van een woning? Art Deco Webwinkel biedt kunstgerelateerde meubels, verlichting en woonaccessoires aan die passen bij verschillende kunststijlen. Liefhebbers van De Stijl zullen met name vallen voor artikelen met een sterke compositie, eenvoudig, functioneel en de prettig herkenbare primaire kleuren. In de categorie Meubelen zal de Fifty bank erg in de smaak vallen. De rechthoekige bank heeft een neerklapbare rugleuning, waardoor een tweepersoons logeerbed ontstaat. Deze (slaap)bank is verkrijgbaar in een stof naar keuze. Voor kinderen zijn er de bijzondere A-stoel en A-tafel. De buisstoel blinkt uit in functionaliteit en eenvoud en tegelijkertijd zit deze stoel zeer prettig. Ideaal als eetkamerstoel of bureaustoel. Hanglamp Kubus is eveneens toepasbaar in een De Stijl interieur. Het vloerkleed Patch Stijl lijkt op een abstract kunstwerk van Mondriaan of Van Doesburg en kan uitgevoerd worden in de primaire kleuren. Op het gebied van woonaccessoires is met name de functionaliteit van het artikel leidend, wat overigens niet betekent dat men inlevert op esthetiek. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Klok Kubus. Decoratief en uitgevoerd in een heldere compositie en bij De Stijl passende kleuren is het sculptuur Yellow Cat. Stijlvol is de Design Nathalie handtas. De geometrische vormen in de tas zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel: het piramidevormige vlak is tevens de opening van de tas. Om kinderen kennis te laten maken met De Stijl en Mondriaan is er het boekje De kat van Mondriaan. Meer kunstboeken zijn te vinden in de categorie Boeken. Kortom: ook voor een interieur in de stijl van De Stijl kunt u terecht bij Art Deco Webwinkel.

Klok Kubus Vloerkleed Patch Stijl A-Stoel