Henry van de Velde (1863-1957)

30 september 2013 11:28
Wie aan Art Nouveau denkt, denkt aan Henry van de Velde (1863-1957). Als kunstschilder, architect, ontwerper en vormgever streefde hij naar een allesomvattende eenheid tussen architectuur en toegepaste kunst. Ter ere van zijn 150e geboortejaar is in België tijdens de Biënnale Art nouveau en Art déco speciale aandacht voor dit boegbeeld van de art nouveau.

Gesamtkunstwerk

Van de Velde wordt op 3 april 1863 geboren in Antwerpen en studeert aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Na een bezoek aan Parijs, waar hij geïnspireerd raakt door het werk van onder meer Manet en Seurat, werkt hij terug in België aan zijn ideeën voor een nieuwe vorm van kunst: art nouveau. Aan het einde van de 19e eeuw komt hij bovendien in contact met de Engelse Arts-and-craftsbeweging en voelt zich sterk aangetrokken tot deze groep kunstenaars die fabrieksproductie verafschuwen en streven naar een decoratieve kunst, geïnspireerd op de natuur, folklore en romantiek. Kort hierna besluit hij zich te richten op toegepaste kunst en ontwerpt hij zijn eerste Gesamtkunstwerk: een allesomvattende eenheid tussen architectuur en toegepaste kunst, waarbij de kunstenaar niet alleen het huis, maar ook de meubels, tapijten, verlichting en decoraties ontwerpt.

Biënnale Art nouveau en Art déco 2013

Brussel herbergde ooit meer dan vijfduizend art nouveau gebouwen, nu zijn dat er nog minder dan vijfhonderd. Veel van deze bijzondere huizen zijn gesamtkunstwerken en op zijn zachts gezegd bewonderenswaardig. Alleen in de oneven jaren zijn in de weekenden van oktober ongeveer honderd unieke gebouwen van binnen te bewonderen. Dit kan tijdens de Biënnale Art nouveau en Art déco, die dit jaar in het teken staat van Henry van de Velde. Golvende lijnen in houtsnijwerk, krullend ijzersmeedwerk, dungesplepen glas en evenwichtige, sierlijke figuren in tapijten en muurschilderingen in de fraaie art nouveau huizen zullen bij art nouveau liefhebbers voor adembenemende blikken zorgen. Ook bijzondere constructies van de hand van Van de Velde zijn te zien tijdens de Biënnale Art Nouveau en Art Deco 2013 in Brussel.

Art Nouveau bij Art Deco Webwinkel

Art Deco Webwinkel is hét adres voor Art Nouveau en Art Deco toegepaste kunst. Kunstzinnige meubelen, cadeaus en decoraties, woonaccessoires, sieraden en verlichting die een stempel drukken op het interieur en uzelf. Kijk bijvoorbeeld eens naar de magnifieke broche/hanger Misteric, ontworpen door Van de Velde. Of het nu gaat om Art Nouveau behang met romantische en natuurlijke motieven, een imposante Art Deco fauteuil, fabelachtige Art Nouveau verlichting, tinnen Jugendstil kandelaren in de vorm van vrouwfiguren of geometrische vormen in Art Deco tapijten: exclusieve, soms excentrieke, maar altijd artistieke woonartikelen in Art Nouveau en Art Deco stijl zijn online verkrijgbaar bij artdecowebwinkel.com. Of breng eens een bezoek aan de showroom om deze stijlen van dichtbij te zien en te voelen. Kijk bij contact voor de openingstijden.

Foto: