Op pad om Ontdek & Beleef-fietsroute van Tussen Lek & Linge

22 mei 2023 10:00
Een purperreiger spotten, zelfgebakken appeltaart proeven in diverse theetuinen en jezelf in een andere tijd wanen in de historische straatjes van Ameide en Leerdam. Het kan allemaal tijdens de nieuwe Ontdek & Beleef-fietsroute van Tussen Lek & Linge en de gemeente Vijfheerenlanden. Het Algemeen Dagblad ging op pad om de mix van natuur, historie, cultuur, ambachten en streekproducten aan den lijve te ondervinden. En wat nu zo leuk is! Ook De blauwe Deel wordt in deze route genoemd en een prachtige foto is in de krant geplaatst. Wij zijn natuurlijk weer super trots.
Het ambachtelijke verhaal achter de rietvlechterij, de glasblazerij en de kaas- of ijsboerderij ontdekken is mooi. Beleven doe je nog altijd door zelf naar binnen te lopen en - als het even kan - letterlijk te proeven van het ambacht.
 
Maar voor wie zijn stops tijdens de 44 kilometer lange fietstocht (AD biedt een gratis account aan, de link werkt na een persoonlijke inlog) zorgvuldig wenst te kiezen, bieden de beleef-informatieborden met QR-codes onderweg uitkomst. Scan de code en een filmpje neemt je mee naar het verhaal achter de locatie. Tijdens de Ontdek & Beleefroute kun je al je zintuigen prikkelen, want er is heel veel te beleven in de streek van Lek & Linge.
 
Het een-na-laatste deel van de rit voert door Meerkerk, waar je een uitstapje kunt maken naar rijksmonument De Stijve Molen. Niet te missen is de watertoren - voor de één een weinigzeggende betonnen pilaar, voor de ander een niet weg te denken herkenningspunt - een staaltje hoogstaande architectuur in de zogenoemde interbellum-bouwstijl. Het laatste deel van deze etappe voert langs het water van het kanaal en over de Middelkoop, richting de opvallende blauwe luiken en kozijnen van boerderij De Blauwe Deel (Art Nouveau & Art Deco). Een magnifieke collectie wordt te koop aangeboden via www.artdecowebwinkel.com
 
Onze locatie is te bezoeken, maar van te voren hoort wel een afspraakje gemaakt te worden.