• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Amsterdamse School architectuur

19 augustus 2013 9:18
Expressionistisch, veel baksteen, ongewoon gebruik van materialen, gebogen lijnen, spitse hoeken en decoratieve elementen: enkele karaktereigenschappen van de Amsterdamse School stijl. Deze bijzondere bouwstijl verdient bij Art Deco Webwinkel extra aandacht, want art deco vormen werden vaak in de Amsterdamse School stijl geïntegreerd. Wat maakt Amsterdamse School zo bijzonder? Een korte kennismaking met deze bouwstijl.

Stijlkenmerken

De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, die zich manifesteerde tussen 1910 en 1940 als tegenpool van het Nieuwe Bouwen, die functionaliteit, zuiverheid en eenvoud nastreefde. De Amsterdamse School stijl kenmerkt zich juist door ongewone vormen en decoratieve elementen, waardoor deze bouwstijl expressionistisch is. Het gebouw is een kunstwerk op zich dat gevoelens oproept. Enkele stijlkenmerken zijn: uitstulpingen en torentjes zonder duidelijke functie, laddervensters (ramen onderbroken door horizontale latten), dakpannen tegen gevels bevestigd en het verticaal of diagonaal metselen van bakstenen, wat decoratiever was dan een gewoon horizontaal metselverband. Daarnaast is er veel aandacht voor de creativiteit van ambachtelijk vakmanschap. De Amsterdamse School is een gedurfde en dramatische stijl en daarom erg in trek bij Art Deco liefhebbers.

Voorbeelden

Enkele bekende voorbeelden van architectuur in deze stijl zijn 'Het Schip' in Amsterdam door Michel de Klerk, 'Het Scheepvaarthuis' in Amsterdam door Jan van der Mey en 'De Bijenkorf' in Den Haag door Piet Kramer. Met name in Amsterdam zijn gebouwen uit de Amsterdamse School periode vaak (sociale) woningbouwprojecten. Maar ook buiten Amsterdam zijn genoeg voorbeelden te vinden van imposante Amsterdamse School huizen, zoals in het villapark Meerwijk in Bergen, woningen in de wijken Korrewegwijk en Tuinwijk in Groningen, Radio Kootwijk, het Hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht en nog veel meer gebouwen verspreid door Nederland. Kijk ook eens op de website www.artdecodorp.nl voor Amsterdamse School gebouwen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Toegepaste kunst

Art Deco Webwinkel biedt meubilair, verlichting en woonaccessoires in Amsterdamse School stijl. Geef het interieur karakter met de bijzondere interieurmogelijkheden van Art Deco Webwinkel. Magnifiek en oogstrelend is het Art Deco vloerkleed Amsterdamse School. Eenzelfde soort schitterend tapijt is te zien in het Tuschinski Theater in Amsterdam. Ook vloerkleed Parabool kenmerkt zich door het kenmerkende dramatische patroon. In de collectie zijn diverse Amsterdamse School lampen opgenomen, bijvoorbeeld plafonnière Apollo, hanglamp Parabool en wandlamp Amsterdamse School. Daarnaast is er een bijzondere Amsterdamse School klok verkrijgbaar. Kijk ook eens in de categorie boeken voor kunsthistorische boeken over Amsterdamse School, zoals het boek Amsterdam Design 1900-1930.

Kijk ook in de categorie Amsterdamse School voor een greep uit onze collectie Amsterdamse School meubelen, Amsterdamse School verlichting en Amsterdamse School woonaccessoires. In de categorie Collector's items zijn een aantal unieke Amsterdamse School lampen te vinden die helaas niet meer gemaakt worden. De laatste kans om een van deze wondermooie sjabloonlampen te bemachtigen! Neem voor interieurprojecten in Amsterdamse School stijl contact met ons op. 

Foto: www.bestemminginbeeld.nl