• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Wandlampen


Wandlampen zijn samengestelde voorwerpen bestaande uit een lichtbron in een armatuur. Het woord 'lamp' stamt af van 'Lampas', een van de paarden van Eos, de Griekse godin van het licht. Lampen worden primair gebruikt om ruimten en/of voorwerpen kunstmatig te verlichten. Wandlampen kunnen worden omschreven als lampen voor aan de muur. Wandlampen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en vormen. Wandlampen zijn bovendien verkrijgbaar in diverse prijsklassen.

Wandlampen - en andere soorten lampen - worden voor diverse doeleinden gebruikt. Een van deze doeleinden is het creëren van sfeereffecten. Wandlampen worden bovendien gebruikt om de concentratie op de werkplek te verhogen. Om deze reden brandt in veel kantoren ook overdag het licht. Werkplaatsen vragen om nog betere verlichting. Een kunstmatige verlenging van de dag is bovendien een doeleinde van wandlampen. Door de beschikking over het kunstmatige licht van wandlampen is het levensritme van de mens in mindere mate afhankelijk van het daglicht. Andere soorten lampen worden bovendien gebruikt voor het uitvoeren wat wetenschappelijk of medisch onderzoek (zoals bijvoorbeeld bij microscopie en endoscopie), het  vinden van de weg in donkere ruimten en omgevingen (koplampen, zoeklicht, zaklampen) en het verbeteren van het beeldresultaat in theaters en musea. Mensen en voorwerpen kunnen in de laatste situatie worden 'uitgelicht'. 

Wandlampen - en andere soorten lampen - hebben dus als doel om voorwerpen en omgevingen te verlichten. We spreken doorgaans niet van een lamp wanneer het licht wordt gebruikt voor signaleringsdoeleinden, om mensen ergens op te attenderen. Voorbeelden zijn spoorseinen, stoplichten of de signaallampen op schakelpanelen en apparatuur. Het begrip 'lamp' is bij de elektrische vorm enigszins verwarrend. Soms wordt de lichtbron bedoeld, soms de lamphouder of armatuur en soms het decoratieve voorwerp. De opmerking 'de wandlamp is stuk', maakt de situatie bijvoorbeeld niet direct exact duidelijk. De glazen kap kan gebroken zijn, de gloeilamp kan stuk zijn en er kan een onderbreking in het snoer zitten.  

De oudste lampen waren de olielampen, afkomstig uit het oude Griekenland en Rome. De olielampen werden gevoed met olijfolie. De petroleumlamp werd in 1859 geïntroduceerd als opvolger van de olielamp. In de negentiende verscheen bovendien de gaslamp en een eeuw later verschenen de Petromaxlamp en de Karbietlamp. De booglamp en de Nerstlamp, prille vormen van elektrische verlichting, deden bovendien hun intrede. Vrij snel daarna verscheen de bekende gloeilamp. Deze ontwikkeling sloot goed aan bij het effect op gebruiksvoorwerpen van de tweede industriële revolutie waarbij door de scheiding tussen lichtbron en lamphouder decoratieve kunst beter en goedkoper kon worden toegepast en het onderhoud werd vereenvoudigd. Voor de verlichting binnenhuis ontstonden er naast plafonnières en hanglampen, ook bureaulampen, tafellampen, kroonluchters en wandlampen

Bent u op zoek naar een prachtige wandlamp? Bij Art Deco Webwinkel bent u hiervoor aan het juiste adres. In ons assortiment treft u de mooiste wandlampen, deze zijn verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en vormen. De wandlampen zijn bovendien verkrijgbaar in diverse prijsklassen. 

wandlampen