• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Hanglampen

Bekijk hier de 175 mooiste hanglampen.

Een hanglamp is een samengesteld voorwerp bestaande uit een lichtbron in een armatuur, dat primair wordt gebruikt om ruimten en/of voorwerpen kunstmatig te verlichten. Het woord 'lamp' stamt af van 'Lampas', een van de paarden van Eos, de Griekse godin van het licht. Hanglampen kunnen worden omschreven als lampen die zijn ontworpen om aan het plafond te hangen zodat het licht naar beneden schijnt. Hanglampen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, vormen en kleuren. Hanglampen zijn bovendien verkrijgbaar in diverse prijsklassen.  

De oudste lampen waren de olielampen uit het oude Griekenland en Rome. Deze werden gevoed met olijfolie. In 1859 werden de petroleumlampen geïntroduceerd als opvolger van de olielamp. In diezelfde eeuw verscheen bovendien de gaslamp en in de twintigste eeuw verschenen de Karbietlamp en de Petromaxlamp. De prille vormen van elektrische verlichting deden bovendien hun intrede met allereerst de booglamp en Nerstlamp en vrij snel daarna de bekende gloeilamp. Deze ontwikkeling sloot goed aan bij het effect op producten van de tweede industriële revolutie waarbij door de scheiding tussen lichtbron en armatuur het onderhoud vereenvoudigd werd en decoratieve kunst beter en goedkoper kon worden toegepast. Zo ontstonden er voor de verlichting binnenshuis naast hanglampen en plafonnières, ook tafellampen, bureaulampen, kroonluchters en (staande) schemerlampen.

Opvallende soorten hanglampen waren onder meer de kranslamp en de sinumbra. De kranslamp was een hanglamp met een kap, doorgaans voorzien van een Argandbrander. Hij dankte zijn naam aan het kransvormige oliereservoir dat rondom de lamp liep. De sokkel van de hanglamp was hol en er kon een lekbakje onder worden gehangen om langs de lamp druipende olie op te vangen. Om de pit in de kranslamp te kunnen opdraaien was een speciaal mechanisme in een pijpje aan de lamp bevestigd dat met een radertje kon worden bediend. De sinumbra was een kranslamp die speciaal was ontworpen om zo weinig mogelijk schaduw te werpen. Ook de kroonluchters met olielampjes waren opvallende hanglampen. De kroonluchters met een aantal autonome, op olie werkende lampjes kwamen echter niet veel voor.

Hanglampen - en andere soorten lampen - worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Een van deze doeleinden is een kunstmatige verlenging van de dag. Door de beschikking over het kunstmatige licht van hanglampen is het levensritme van de mens in mindere mate afhankelijk van het daglicht. Hanglampen worden bovendien gebruikt om de concentratie op de werkplek te verhogen. Om deze reden brandt het licht in veel kantoren ook overdag. Het creëren van sfeereffecten is bovendien een van de doeleinden van hanglampen. Andere soorten lampen worden bovendien gebruikt voor doeleinden als het vinden van de weg in donkere ruimten en omgevingen (zaklampen, koplampen, zoeklicht), het uitvoeren van wetenschappelijk of medisch onderzoek (zoals bijvoorbeeld bij endoscopie en microscopie) en het verbeteren van het beeldresultaat in musea of theaters (het 'uitlichten' van voorwerpen en mensen).

Bij Art Deco Webwinkel bent u aan het juiste adres voor de mooiste hanglampen. De hanglampen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en materialen. In ons assortiment treft u onder meer hanglampen met een armatuur van chroom, messing, nikkel en brons. In ons assortiment vindt u bovendien hanglampen met een kap van glas, metaal en Tiffany glas in lood. De prachtige hanglampen zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen.

hanglampen