• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Wandkleden


Wandkleden zijn met de hand of mechanisch geweven tapijten met ingeweven versieringen en/of voorstellingen die aan de wand hangen. Er zijn wandkleden verkrijgbaar met verschillende versieringen, voorstellingen en kleuren. Wandkleden zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen.

Wandkleden worden met de hand geweven op een liggend of rechtopstaand weefgetouw. De kettingdraad vormt de drager waarin de gekleurde inslagdraad wordt geweven. Er wordt op deze manier een kleurrijke voorstelling of een kleurrijk patroon gecreëerd. Textielvezels van natuurlijke oorsprong, zoals wol, linnen en katoen, worden doorgaans als kettingdraad gebruikt. Voor de inslagdraden wordt doorgaans wol of een meer kostbaar materiaal zoals goud-, zilver- of zijdedraad gebruikt.

De oudste wandkleden dateren uit de dertiende eeuw. Doornik en Arras waren destijds de belangrijkste productiecentra. Deze centra kregen in de vijftiende eeuw verschillende opdrachten van de hertogen van Bourgondië. In de veertiende eeuw werden er ook wandkleden gemaakt in Gent, Brugge, Edingen, Geraardsbergen en Oudenaarde. In de zestiende eeuw werden Antwerpen, Brussel en Mechelen belangrijke productiecentra. Antwerpen zorgde voor de verspreiding van de wandkleden over de rest van Europa en Vlaanderen werd het centrum van de Europese productie van wandkleden. De katholieke koningen Karel V, Maria van Hongarije en Margaretha van Oostenrijk behoorden tot de grootste verzamelaars. Eind zestiende eeuw verschoof de aandacht naar Aubussen, Parijs, Gouda, Amsterdam en Delft. Deze steden werden belangrijke centra voor de productie van wandkleden. De wandtapijtindustrie raakte in de achttiende eeuw in de problemen door de opkomst van het goedkopere behang.

Wandkleden hebben zowel een ambachtelijke als een artistieke kant. De ontwerpen voor de wandkleden werden in de zestiende en zeventiende eeuw regelmatig ontwikkeld door gerenommeerde kunstenaars. Het succes van de wandkleden als decoratie is deels te verklaren door het mobiele karakter ervan. Edellieden en vorsten konden een serie wandkleden op vrij gemakkelijke wijze meenemen van hun ene residentie naar het andere. Aan het Spaanse, Habsburgse en Bourgondische hof stonden wandkleden synoniem voor luxe, weelde, macht en prestige. Wandkleden dienden ter decoratie voor kastelen en om tocht te weren. Ze hebben bovendien een akoestisch effect. In kerken werden wandkleden opgehangen voor speciale gelegenheden. Naar aanleiding van een bezoek van Maria de' Medici in 1638 huurde het Amsterdamse stadsbestuur enkele kostbare wandtapijten ter versiering van de zalen en kamers.

Geschreven bronnen als de Bijbel, Herodotus, mirakelenboekjes en de Metamorfosen van Ovidius waren populaire inspiratiebronnen voor westerse wandkleden. Mythologische, religieuze, oorlog- en jachttaferelen werden op wandkleden afgebeeld. Veel vernieuwingen zijn beïnvloed door de ontwikkeling van de fresco's in Italië. Aan de boorden van wandkleden kan men de ouderdom afleiden. Deze waren namelijk aan de mode onderhevig. De boorden werden in de loop der jaren soms afgeknipt omdat deze als ouderwets werden ervaren.

Bij Art Deco Webwinkel bent u aan het juiste adres voor de prachtigste wandkleden. In onze webwinkel vindt u wandkleden met diverse versieringen, voorstellingen en kleuren. In ons assortiment vindt u bovendien wandkleden in verschillende prijsklassen. Kortom: er is voor ieder wat wils.
wandkleden