• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Armbanden


Armbanden zijn cirkelvormige sieraden die om de pols gedragen worden. Er zijn verschillende soorten armbanden verkrijgbaar. Armbanden zijn bovendien verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en prijsklassen. Het sieraad vormt het perfecte geschenk voor een verjaardag, Moederdag, kerst of bijvoorbeeld Valentijnsdag. 

De armband kent een rijke historie. Twee belangrijke redenen voor mensen om armbanden te gaan dragen waren verfraaiing en geloof. Mensen houden ervan om zichzelf te versieren of te verfraaien. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dit komt doordat de mens van nature aantrekkelijk wil zijn voor het andere geslacht. Mensen dragen bovendien van oudsher voorwerpen met zich mee die hen zouden beschermen tegen kwade geesten, voorwerpen die moesten zorgen voor geluk en gezondheid. 

De eerste armbanden zijn waarschijnlijk gemaakt van bloemen en bladeren. Naarmate de mens meer technieken ontwikkelde om materialen te bewerken, ontstonden er armbanden van materialen als glas, hout, leder, stof (touw) en (edel)stenen. De oude Egyptenaren droegen armbanden van goud; bronzen slavenarmbanden waren met name gewild onder de Romeinen. In 2008 hebben archeologen in Beuningen (Gelderland) resten gevonden van een Romeinse armband; een slavenarmband met twee grote knoppen aan de uiteinden. 

Armbanden bleven tot de achttiende eeuw erg populair. De materialen die werden gebruikt om de armbanden te vervaardigen wisselden in de loop der jaren. Goud werd met name steeds populairder. Vanaf het begin van de negentiende eeuw groeide de populariteit van armbanden versierd met koraal. Steeds meer mensen gingen bovendien grote armbanden en meerdere armbanden tegelijkertijd dragen. 

In het begin van de twintigste eeuw gingen vrouwen steeds vaker gekleed in een mouwloze jurk. Armbanden die om de bovenarm gedragen werden waren in die periode erg geliefd. De armbanden werden gedecoreerd met diamanten en andere prachtige edelstenen. In de loop van de twintigste eeuw werden er steeds meer nieuwe technieken ontwikkeld. Armbanden konden op diverse wijzen geproduceerd worden en waren niet meer vanzelfsprekend erg kostbaar.  Het sieraad was niet langer slechts beschikbaar voor de elite. 

Sommige armbanden zijn zo populair geworden dat zij hun eigen naam dragen, voorbeelden hiervan zijn bedelarmbanden en slavenarmbanden. Bedelarmbanden zijn armbanden die zijn afgezet met bedels, deze kunnen uit diverse materialen bestaan, zoals zilver, glas of kunststof. Sommige bedelarmbanden zijn kant en klaar verkrijgbaar, maar het is ook mogelijk om bedels te 'sparen'. Slavenarmbanden zijn nauwelijks buigbaar en worden daarom doorgaans van een scharnieren sluiting voorzien. De slavenarmband werd al gedragen in de Romeinse tijd en is nog altijd erg populair. 

Armbanden worden tegenwoordig door zowel mannen als vrouwen gedragen en zijn verkrijgbaar in alle denkbare materialen en kleuren. Populair zijn nog altijd de gouden en zilveren exemplaren. Armbanden en andere sieraden hoeven tegenwoordig niet zozeer aan een bepaalde stijl te voldoen. Vrouwen en mannen kiezen die accessoires waarbij zij zich goed voelen. 
Bij Art Deco Webwinkel bent u aan het juiste adres voor de mooiste armbanden. Op deze website vindt u armbanden in diverse kleuren en materialen, met strakke en sierlijke lijnen, met en zonder edelstenen of bedeltjes, eenvoudig en opvallend. In ons assortiment vind u bovendien armbanden in diverse prijsklassen. Kortom: er is voor ieder wat wils!