• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Oorbellen

175 voorbeelden van diverse exclusieve oorbellen

Oorbellen zijn sieraden die op of aan het oor gedragen worden. Oorbellen zijn er in verschillende soorten, oorbellen zijn namelijk verkrijgbaar als oorknopjes, oorringen en oorhangers. Oorbellen zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren, materialen en prijsklassen. Het sieraad vormt een fantastisch geschenk voor een verjaardag, Valentijnsdag of Moederdag.   

De oorsprong van de oorbel ligt volgens deskundigen in Azië, zo'n vijfduizend jaar geleden. De oudste oorbellen die door archeologen zijn terugvonden dateren van 2500 voor Christus. De oorbellen werden gevonden in een Bijbelse stad in Irak.Op het Griekse eiland Kreta zijn bronzen, zilveren en gouden oorbellen teruggevonden die dateren van 2000 voor Christus. 

Oorbellen waren een erg populair sieraad onder de oude Egyptenaren. De Egyptenaren droegen de oorbellen met een stekertje door het oor. Ook onder de oude Griekenwaren oorbellen populaire sieraden, de oude Grieken gaven echter de voorkeur aan een bungelend hangertje in het oor. Deze oorbellen waren doorgaans voorzien van afbeeldingen van goden, zwanen, pauwen en duiven. Ten tijde van het Romeinse rijk droegen rijke vrouwen oorbellen en andere sieraden om hun rijkdomte tonen. De Romeinse edelsmeden voorzagen de oorbellen dan ook vaak vanprachtige, kostbare edelstenen.  

Tussende vierde en zestiende eeuw daalde de populariteit van het sieraad in Europa,omdat vrouwen in die tijd doorgaans pruiken en grote hoeden droegen. De pruiken, hoeden en andere sierlijke hoofdtooien bedekten de oren waardoor het onpraktisch was om oorbellen te dragen. In de zestiende eeuw gingen Italiaanse vrouwen oorbellen dragen, omdat opgestoken kapsels de nieuwe trend werden en de oorbellen dus goed zichtbaar waren. Het duurde nog minstens honderd jaar voordat de trend werd overgenomen in landen als Frankrijk, Engeland en Spanje, omdat men daar vaak kleding droeg met een hoge kraag. In de zeventiende eeuw ontstond er in Europa een nieuwe trend op het gebied van oorbellen. De oorknopjes en kleine oorringen werden vervangen door exemplaren met een opvallend design. De lange, sierlijke oorbellen - van zilver of goud endoorgaans afgezet met edelstenen - werden kroonluchter oorbellen genoemd.  

In de negentiende eeuw begonnen edelsmeden steeds meer prachtige edelstenen in de oorbellen te verwerken. Omdat zilver, goud en andere edele metalen schaars en kostbaar waren, droegen veel Europese vrouwen eenvoudige oorhangers met kant. Rond 1840 waren oorbellen in reliëf van zilver, goud of een ander soort materiaal erg geliefd. Niet veel later verdween de oorbel bijna volledig uit beeld. Twintig jaar later veranderde de haarmode - opgestoken kapsels vormden de nieuwe trend - en steeg de oorbel opnieuw in populariteit. Zilver- en goudsmeden en slijpers ontwikkelden de meest excentrieke exemplaren. Onder invloed van de Art Nouveau beweging en het experimenteren van edelsmeden ontstonden er prachtige oordecoraties die dagelijks door veel vrouwen gedragenwerden.  

In de twintigste eeuw ontstonden er veel nieuwe creaties, waaronder de clipoorbel. Deze oorbellen konden zo aan de oorlellen worden geklemd, waardoor het niet langer noodzakelijk was om gaatjes te laten prikken. Oorbellen worden inmiddels door zowel vrouwen als mannen gedragen en zijn niet meer uit hetdagelijks leven weg te denken.  

Bij Art Deco Webwinkel bent u aan het juiste adres voor de meest prachtige oorbellen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse mooie materialen, kleuren enprijsklassen: er is voor ieder wat wils.