• 🦋 Online kortingsactie! 10% op alle Vlinders Couponcode: Vlinders10 🦋

Art Deco


Art Deco


Bekijk voorbeelden van Art Deco stijlproducten

De naam Art Deco is een afkorting van de naam van de in 1925 in Parijs gehouden internationale tentoonstelling "L'Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriëls Modernes", waar de nieuwe vormentaal voor het eerst aan een internationaal publiek werd getoond. De stijl Art Deco ontstond na de Eerste Wereldoorlog in Parijs, maar is bijna universeel toegepast, zowel in de meeste Europese landen als in de Verenigde Staten. Het toepassen van monumentale geometrische vormen, geïnfspireerd door de Afrikaanse volkskunst en als logisch gevolg van de Geometrische Art Nouveau, is een van de belangrijkste kenmerken van de Art Deco.

De Nederlandse versie van de Art Deco heeft een eigen geschiedenis.In 1910 ontstond de Amsterdamse School, een expressionistische, versierende, grillige en kleurig vormgegeven stijl, die ook in het buitenland grote faam verwierf. Het Tuschinski-theater in Amsterdam is een mooi voorbeeld. De Haagse School vertegenwoordigde de zakelijke stroming van Art Deco: sobere functioneel gerichte vormgeving met zuiver horizontale en verticale belijning. Een bekend ontwerper binnen deze stijl was Hendrik Wouda.
In 1917 ontstond de Stijl. De nieuwe beelding was gebaseerd op een zo groot mogelijke eenvoud en abstractie vaak met gebruik van de primaire kleuren, met Piet Mondriaan als grondlegger. Zo was de basis gelegd voor een nieuwe variant van Art Deco: de Nieuwe Zakelijkheid, die met het gebruik van moderne materialen en machines een groter publiek beoogde. Vooral de Gispen Verlichting en stoelen werden een begrip.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de Art Deco periode. Na de oorlog - tijdens de wederopbouw - ontstonden minder ambachtelijke strakke "snelle" modellen, gebaseerd op de Art Deco vormen. Zo was een nieuwe stijl geboren, genaamd de Fifties.

tags: Fifties, Art Deco, Art Nouveau, Geometrisch, Gispen