Stijlbeschrijvingen

Amerikaans design

Verzamelnaam voor meubels van toonaangevende Amerikaanse ontwerpers tussen 1900 en 1960. Naast meubelen van Frank Lloyd Wright en Charles Eames, vallen hieronder ook de beroemde Lloyd Loom meubelen.

Amsterdamse school

Stroming in de architectuur uit de periode 1910–1940, die zich kenmerkt door expressieve vormen, het gebruik van baksteen en gevelversieringen. Bekende namen: Michel de Klerk, Jan van der Mey en Piet Kramer.

Arts and Crafts

Door Wiliam Morris geleide 19e-eeuwse kunstzinnige beweging, die streefde naar de terugkeer van vakmanschap en eenvoud van ontwerp, als reactie op de massaproductie.

Art Nouveau

Kunstbeweging en decoratieve stijl, gekarakteriseerd door kronkelige bochten en vloeiende lijnen, asymmetrie en flora- en faunamotieven, voornamelijk van ca.1890 tot 1910.

Art Deco

Stijl die wordt gekarakteriseerd door geometrische vormen en heldere, uitgesproken kleuren. Populair van ca. 1918 tot 1940. De naam is ontleend aan de Exposition des Arts Décoratifs et Industrielles te Parijs.

Bauhaus

Duitse school voor architectuur en toegepaste kunst, opgericht door Walter Gropius in 1919. De stijl wordt gekarakteriseerd door sobere, geometrische vormen en moderne materialen zoals buisstaal en glas.

De Stijl en Stijlbeweging

Nederlandse kunstbeweging tussen 1917-1931 rondom tijdschrift ‘De Stijl’, opgericht door Theo van Doesburg. De leden streefden naar een zuiver ontwerp middels eenvoud, abstractie en primair kleurgebruik. Bekende namen: Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, J.J.P. Oud.

Design

Betekent letterlijk vormgeving of ontwerp. Als stijl kenmerkt design zich door een juiste combinatie van esthetische, functionele en productietechnische aspecten.

Functionalisme

Bouwstijl uit de periode 1917-1940 waarbij de functionaliteit van een gebouw of meubel voorop stond. Vorm komt voort uit functie. Synoniem voor de Moderne Beweging, Internationale Stijl en het Nieuwe Bouwen.

Fifties

Term voor de interieurstijl uit de jaren ’50. Ronde, sculpturale vormen, zacht leer, chromen details, luxe glanzende stoffen en notenhouten meubelen zijn enkele kenmerken.

Gispen

W. H. Gispen (1890-1981) was een Nederlandse industrieel ontwerper. Hij werd onder meer bekend door zijn stalen buismeubelen en Giso-lampen. Gispen paste het functionalisme toe in zijn ontwerpen.

Glasgow style

Stijl uit eind 19e eeuw die voortkwam uit de Glasgow School of Art met als belangrijkste vertegenwoordiger Charles Rennie Mackintosh. Een lineaire en minder ornamentale vorm van Art Nouveau.

Haagse School

Stijl die zich manifesteerde tussen 1910 en 1930 en die te herkennen is aan de rechte, kubistische vormen en luxe, moderne ontwerpen in meubilair. Gericht op de meer zakelijke, functionele richting in de Art Deco.

Jaren twintig stijl

De jaren ’20 worden gezien als een revolutionaire fase in de kunst. De geometrische vormen en het heldere kleurgebruik van de Art Deco worden populair. De stijl was gedurfd en energiek, wat past bij het tijdsbeeld.

Jaren dertig stijl

De populariteit van Art Deco zette zich door in de jaren ’30, maar in deze periode bloeide ook het Traditionalisme op. Modern meubilair bleef echter de boventoon voeren.

Jugendstil

Duitse aanduiding voor art nouveau, genoemd naar het Münchense blad Jugend.

L.O.V.

Afkorting voor Labor Omnia Vincit, een idealistische meubelfabriek opgericht en geleid door Gerrit Pelt van 1910 tot 1935 in Oosterbeek. Enkele kenmerken waren: sociale en culturele voorzieningen en bedrijfsmedebezit voor werknemers, degelijke en kunstzinnige (moderne) meubelen.

Modernismo

Ook wel Catalaans modernisme genoemd, een Spaanse benaming voor Art Nouveau.

Nieuwe kunst

Benaming voor de uitingsvormen van Art Nouveau in Nederland (1895-1914). Deze term wordt gezien als de vertaling van het Franse Art Nouveau.

Nieuwe Zakelijkheid

Moderne beweging tussen 1917-1940. Kenmerkend zijn het gebruik van verchroomd staal, glas en gelamineerd hout waarmee middels moderne technieken een esthetisch verantwoord en betaalbaar product kon worden gemaakt.

Roaring Twenties

Term voor de zeer bewogen jaren ’20 van de vorige eeuw, met name in Amerika. Deze jaren stonden in het teken van culturele bloei, mede dankzij de economische voorspoed.

Scandinavisch design

Kenmerken zijn: lichtgekleurde, vaak gelamineerde houtsoorten, een degelijke constructie, goede materialen en een functionele en comfortabele vormgeving. Bloeiperiode tussen 1935 en 1965.

Secession en Wiener Werkstätte

Groep kunstenaars in Wenen tussen 1897 en 1914 die zich lieten inspireren door de Arts & Crafts beweging. Zij streefden naar een nieuwe vormentaal, een geometrische vorm van art nouveau. Bekende leden: Gustav Klimt, Joseph Hoffmann, Otto Wagner en Koloman Moser.

 

Shaker

Term die refereert naar meubelen die werden gemaakt door de Shakers, een Amerikaanse religieuze gemeenschap. De ‘Shaker stijl’ kenmerkt zich door eenvoud, functionaliteit en vakmanschap. De bloeiperiode was van 1790 tot 1850.

Slaoliestijl

In Nederland gebruikte term voor Art Nouveau, naar een affiche van de kunstenaar Jan Toorop voor de Delftse slaoliefabriek met daarop vrouwen omgeven door golvende lijnen, dat karakteristiek is voor deze stijl.

Stile Liberty of Stile Floreale

Italiaanse benamingen voor Art Nouveau.

Style Guimard

Term die verwijst naar de Franse architect Hector Guimard (1867-1942), die wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Art Nouveau in Frankrijk.

Style Liberty

Engelse benaming voor Art Nouveau.

Style Métro

Term die verwijst naar de beroemde Franse Art Nouveau metro-ingangen in Parijs, ontworpen door Hector Guimard. Door middel van industriële standaardisatie, wilde hij kunst op grote schaal verbreiden.

Thonet

Michael Thonet (1796-1871) was een Duits-Oostenrijkse meubelmaker en industrieel. Thonetmeubilair is wereldberoemd geworden vanwege het aantrekkelijke, zeer functionele en tijdloze karakter.

Tiffany

Louis Comfort Tiffany (1848-1933) was een Amerikaanse glaskunstenaar die internationale roem verwierf door zijn lampen en raampanelen van gebrandschilderd glas in Art Deco en Art Nouveau stijl.

Pander

H. Pander & Zonen (1855-1985) was een Nederlandse meubelfabrikant en vliegtuigbouwer. In de periode na de Eerste Wereldoorlog werden meubels in ‘Haagse School stijl’ gemaakt. Een bekende ontwerper was Henk Wouda (1885-1946).

Zweepslag- of Hortastijl

Andere benaming voor Art Nouveau of Nieuwe Kunst. De naam Horta verwijst naar de Belgische architect Victor Horta, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Art Nouveau.