Functionalisme en meubelen

29 april 2013 11:21
Het Nieuwe Bouwen, Bauhaus, Internationale Stijl, Nieuwe Zakelijkheid en Functionalisme: al deze kunststijlen vallen onder de Moderne Beweging (1917-1940). De Functionalisten streefden naar een functioneel, esthetisch verantwoord en betaalbaar product. Daarbij was hun filosofie: ā€˜form follows functionā€™, oftewel: vorm komt voort uit functie.

Meubelen

Door gebruik te maken van machines en industriĆ«le materialen konden eenvoudige, functionele en esthetisch verantwoorde producten worden gemaakt. Het schoolvoorbeeld van het Functionalisme in de interieurkunst is de ā€˜zwevendeā€™ of achterpootloze verchroomde buisstoel. De stoel is sterk, licht van gewicht en goedkoop te produceren. Met name Mart Stam en Marcel Breuer hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de buisstoel.

Gispen

Gispen is een van de vertegenwoordigers van het functionalisme in Nederland. W. H. Gispen (1890-1981) was een Nederlandse industrieel ontwerper. Gispen raakte geĆÆnspireerd door de ideeĆ«n van de het Functionalisme door zijn contacten met architect J.J.P. Oud van De Stijlgroep. Die zorgde ervoor dat de Giso-lampen van Gispen internationaal bekend werden door ze toe te passen in door hem ontworpen woningen. De Gispenfabriek in Rotterdam (later Culemborg) begon in 1927 met de productie van stalen buismeubelen. Gispen groeide uit tot een pionier op het gebied van industrieel ontwerp en meubeldesign. Tot op de dag van vandaag worden Gispen meubelen en lampen vervaardigd in de fabriek in Culemborg Ć©n verkocht bij Art Deco Webwinkel.

Functionalisme bij Art Deco Webwinkel

Art Deco Webwinkel heeft verschillende functionalistische meubelen in de collectie, voornamelijk van Gispen. Deze schitterende kwaliteitsmeubelen zijn inmiddels uitgegroeid tot tijdloze klassiekers. De bekende chromen buisstoel is verkrijgbaar met of zonder armleggers. Bijpassend zijn er stijlvolle theetafels verkrijgbaar met een chromen buizenframe en glasplaten. Glas en staal zijn twee bekende Functionalistische materiaalsoorten. De Viggo Bauhaus stoel en bank hebben tevens het karakteristieke buisframe. Helemaal in stijl van de Moderne Beweging.

Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.