Franse lampen

27 juli 2016 15:16
In de eerste decennia van de 20e eeuw was Parijs hét culturele centrum van de wereld. Zowel binnen de Art Nouveau als Art Deco stroming werden in deze periode lampen gemaakt die internationaal befaamd werden.

Franse Art Nouveau lampen

Na de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs ontstond in de hoofdstad van Frankrijk een kunstenaarscollectief onder de naam La Société des artistes décorateurs. De bekende art nouveau kunstenaar Hector Guimard (1867-1942), bekend van de Parijse metro-ingangen, was een van de grondleggers. Het doel van de kunstenaars was om de leidende positie en ontwikkeling van de Franse decoratieve kunst internationaal onder de aandacht te brengen. Dit ging zeer voorspoedig door de artistieke ontwikkelingen in Parijs en Nancy. Mede door de ontwikkeling van de gloeilamp was er veel aandacht voor de vervaardiging van kunstzinnige lampen van glas en werd er volop geëxperimenteerd met glassoorten, vorm en kleur. In zijn geboorteplaats Nancy richtte glaskunstenaar en meubelontwerper Émile Gallé in 1901 de École de Nancy op, ook wel de School van Nancy genoemd. Deze groep kunstenaars liet zich inspireren door de natuur met plant- en bloemvormen en insectenmotieven, zoals libellen en vlinders. In de Gallé lampen van Art Deco Webwinkel is deze curvilineaire vorm van Art Nouveau duidelijk te zien. Het zogenaamde marqueterie de verre, inlegwerk van glas-in-glas in combinatie met etstechnieken is prachtig om te zien. Ook de zwoele pâte de verre techniek is kenmerkend voor het werk van Gallé. Bij Art Deco Webwinkel zijn diverse pâte de verre lampen verkrijgbaar die nog maar in zeer kleine oplage worden vervaardigd. Mede dankzij de activiteiten van Émile Gallé ontwikkelde Nancy zich tot een belangrijk centrum van vernieuwende architectuur en kunstnijverheid. Zo werd ook de in 1878 opgerichte glasfabriek van de Daum Frères in Nancy wereldberoemd op het gebied van glaskunstnijverheid. De uit de Elzas afkomstige Jean Daum was tevens mede-oprichter van de School van Nancy. Door zich in Lorraine te vestigen koos hij voor een streek met een historische traditie en erkend vakmanschap in de glasproductie. Vanaf 1890 begon Daum zich toe te leggen op kunstvoorwerpen en werden nieuwe technieken getest. Art Deco Webwinkel heeft diverse Daum lampen in de collectie die vervaardigd zijn naar originele Daum mallen.

Franse Art Nouveau Kroonluchter Ciel étoilé Gallé Tafellamp RosesFranse Art Nouveau Wandlamp Roses     

Franse Art Deco lampen

Nadat de Eerste Wereldoorlog abrupt een einde maakte aan de eigenzinnige Art Nouveau stroming, begon in de jaren ’20 het optimisme in de kunsten weer te groeien. Op de “Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriëls Modernes" in 1925 in Parijs werd de Art Deco voor het eerst aan het internationale publiek gepresenteerd. De nieuwe vormentaal met rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen trok wereldwijd de aandacht en werd zowel in de Verenigde Staten als andere Europese landen toegepast in de architectuur en kunstnijverheid. Het toepassen van monumentale geometrische vormen, geïnspireerd door de Afrikaanse volkskunst en als logisch gevolg van de Geometrische Art Nouveau, is een van de belangrijkste kenmerken van de Art Deco. Franse Art Deco lampen worden gekenmerkt door de rijke, mondaine uitstraling, fijnzinnige, geometrische motieven, waaiervormen en het gebruik van geëtst glas of gesatineerd glas. Een van de meest toonaangevende designers was juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945), die ook wel als de meester van de Franse Art Nouveau en Art Deco wordt gezien. De exclusieve glascreaties van Lalique staan symbool voor de luxe uit de Art Nouveau en Art Deco periode. Tijdens de ‘Roaring Twenties’ werd Lalique ook in Nederland bekend. Zelfs het koninklijk paar vroeg Lalique destijds lampen te ontwerpen voor Paleis Soestdijk. Bij Art Deco Webwinkel heeft u keuze uit een aantal schitterende Lalique lampen. Deze lampen zijn vervaardigd naar originele Lalique ontwerpen. Op de ‘Exposition Internationale’ in 1925 presenteerde glaskunstenaar Ernest-Marius Sabino (1878-1961) voor het eerst zijn verlichtingsarmaturen. Daar had hij een eigen stand in het Parijse Grand Palais. De ‘skyscraper’ lampen van Sabino zijn wereldberoemd geworden en bij Art Deco Webwinkel heeft u nu de kans om Sabino lampen aan te schaffen die gebaseerd zijn op de originele modellen. Tot slot mogen ook de Müller-Freres niet ongenoemd blijven. De Muller lampen zijn al jaren de kroon op de verlichtingscollectie van Art Deco Webwinkel. Ook het Muller glasatelier werd opgericht in de buurt van Nancy, nadat Henry Muller eerst als glasbewerker aangesloten was bij het atelier van Émile Gallé. Muller lampen worden zowel tot de Art Nouveau als de Art Deco gerekend. Kijk rond in de categorie Verlichting of zoek via het zoekveld rechts bovenin naar de genoemde glaskunstenaars om deze spectaculaire Franse Art nouveau lampen en Franse Art deco lampen te vinden in de Art Deco Webwinkel.

Wandlamp Chapiteau Art Deco Tafellamp Muller Franse Art Deco Hanglamp Opera V 

                             Poster Parijs

Afbeelding: wikipedia.org