100 jaar Amsterdamse School

15 april 2016 10:45
Met de opening van het prestigieuze Scheepvaarthuis in 1916, was ook de Amsterdamse School stroming een feit. In de jaren erna volgde een explosie aan prachtige Amsterdamse School creaties, ook in het interieur. Anno 2016 kunt u het Amsterdamse School gevoel dankzij Art Deco Webwinkel moeiteloos in uw interieur toepassen.

Wonen in de Amsterdamse School

In 2016 vieren we 100 jaar Amsterdamse School. Ter ere hiervan en in het verlengde van de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum te Amsterdam, heeft Art Deco Webwinkel een speciale categorie Amsterdamse School samengesteld. In deze categorie vindt u een selectie van interieurartikelen in Amsterdamse School stijl. Laat u inspireren door de spectaculaire meubelen, sieraden, lampen en woonaccessoires in Amsterdamse School stijl. In de webwinkel zijn nog vele andere producten te vinden waarin de karakteristieke Amsterdamse School kleuren en vormen zijn terug te vinden. Anno 2016 kunt u het Amsterdamse School gevoel moeiteloos in uw interieur toepassen. In de categorie Collector's items zijn een aantal unieke Amsterdamse School lampen te vinden die helaas niet meer gemaakt worden. De laatste kans om een van deze wondermooie sjabloonlampen te bemachtigen! 

Architectuur en interieur

De Amsterdamse School is een stijl in de bouw- en interieurkunst, die zich manifesteerde tussen 1910 en 1940 als tegenpool van het Nieuwe Bouwen, die functionaliteit, zuiverheid en eenvoud nastreefde. De Amsterdamse School stijl kenmerkt zich juist door de rijkdom aan ongewone vormen en decoratieve elementen, waardoor deze (bouw)stijl expressionistisch wordt genoemd. Het gebouw of het voorwerp wordt binnen deze kunststroming benaderd als een kunstwerk op zich dat gevoelens oproept. Een belangrijk stijlkenmerk van de Amsterdamse School is de aandacht voor creativiteit van ambachtelijk vakmanschap. De stijl was uniek in Nederland en had ook internationale invloed. In de jaren ’20 beleefde de kunststroming zijn hoogtijdagen. Wereldberoemde Amsterdamse School architectuur zijn onder meer het Scheepvaarthuis (1916), tegenwoordig het Grand Hotel Amrâth (De blauwe Deel leverde via Art Deco Webwinkel het meubilair voor dit hotel! Zie Pinterest) van architect Jan van der Meij, de woningbouw Het Schip van Michel de Klerk en de Bijenkorf in Den Haag van Piet Kramer. De meest spectaculaire interieurontwerpen kwamen van de hand van onder meer Jaap Gidding, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop en Marie Kuyken.

Stijlkenmerken

Expressionistisch, ongewoon gebruik van materialen, dramatische en gebogen lijnen, gedurfde kleuren, spitse hoeken en, uitbundige, decoratieve elementen: enkele karaktereigenschappen van de Amsterdamse School stijl. Deze bijzondere stijl verdient bij Art Deco Webwinkel extra aandacht, want art deco vormen werden vaak in de Amsterdamse School stijl geïntegreerd. Met name diepe kleuren als paars, rood en emerald groen passen goed bij de stijl. Ook het parabool motief en grillige patronen zijn kenmerkend voor de stijl. Meubels in donker, warm mahoniehout zijn eveneens onlosmakelijk met de Amsterdamse School verbonden. Kijk in de diverse categorieën van Art Deco Webwinkel voor Amsterdamse School lampen, Amsterdamse School meubelen, Amsterdamse School keramiek, Amsterdamse School textiel, Amsterdamse School meubelstoffen en Amsterdamse School woonaccessoires. Ontdek bij Art Deco Webwinkel deze bewonderenswaardige Nederlandse stijl met internationale allure.

Amsterdamse School

1. Vloerkleed Amsterdamse School 2. Klok Lempicka Lady 3. Amsterdamse School Wandlamp 4. Meubelstof Calina 5. Kussen Parabool Rood 6. Fauteuil Amice