Nieuw keramiek

7 maart 2016 16:25
Keramiek met lusterglazuur was tijdens de Art Nouveau en Art Deco periode zeer geliefd. In Nederland werd sieraardewerk met lusterglazuur vertegenwoordigd door de kunstaardewerkfabriek St. Lukas te Utrecht.

Inspiratie

Het sieraardewerk met lusterglazuur dat van circa 1909 tot circa 1933 werd gemaakt door de kunstaardewerkfabriek St. Lukas was de inspiratiebron voor de nieuwe collectie keramiek van Art Deco Webwinkel. De nieuwe collectie keramiek omvat vijf verschillende vazen en een schaal met lusterglazuur in de prachtige tinten turkoois/zeegroen en lichtblauw. Het glazuur heeft een metaalglans waarin goud- en zilvertinten te ontdekken zijn. Ontdek zelf het sieraardewerk met lusterglazuur in de categorie Vazen en Schalen.

Kunstaardewerkfabriek St. Lukas

Voor de kostbare siervazen met lusterglazuur van St. Lukas was wereldwijde belangstelling en tot op de dag van vandaag zijn het geliefde verzamelobjecten. Het succes was met name te danken aan J.D. Offermans, een van de grondleggers van de kunstaardewerkfabriek. Offermans kreeg in 1909 bij St. Lukas de kans lusterglazuren in goud en zilverkleuren te perfectioneren. De ervaring en kennis op het gebied van glazuren die hij eerder bij Chris Lanooy had opgedaan, kon hij hiervoor goed gebruiken. Met het ingewikkelde lusterprocĂ©dĂ© had Offermans bovendien ervaring opgedaan bij Plateerbakkerij Haga in Purmerend. Lusterglazuur is een glazuur met een metaalglans, verkregen door toevoeging van metaaloxiden. St. Lukas werkte het sierkeramiek af met ‘reflet mĂ©tallique’, een lastig en kostbaar procĂ©dĂ© van Arabische oorsprong. Kostbaar vanwege de dure metaaldeeltjes, zoals stofgoud, die op het onderglazuur werden gebrand en lastig omdat tijdens het bakken bij een heel specifieke, maar lastig te bepalen temperatuur de zuurstof in de ovensnel tot een minimum moet worden teruggebracht. Wanneer het glazuur een olieachtige, iriserend glans had verkregen, was het procĂ©dĂ© succesvol geweest. De iriserende glans is ook duidelijk te zien in het nieuwe keramiek in onze collectie.

Bron: http://www.kunstbus.nl/design/kunstaardewerkfabriek-sint-lukas.html

Schaal Luster Bolvaas Luster Turquoise

Cilindervaas Luster Turquoise Vaas Luster Unique Laag